Назва дієти походить від грецьких слів довга і життя. Макробіотична дієта грунтується на системі, яку проповідував японський учитель і філософ Джордж Осава на початку XX століття.
З дієти виключаються майже всі продукти тваринного походження і залишаються лише невеликі кількості риби та м’яса, а основний акцент робиться на цільні злаки та варені овочі. Тобто всі продукти харчування, які допоможуть, як схуднути, так і відновити та зберегти здоров’я.
Всі продукти описуються в термінах інь (стискають) і янь (розширюють), і підкреслюється необхідність встановлення рівноваги між ними. Продукти з перевагою лише інь чи янь виключаються.
Макробіотична дієта наказує дотримуватися харчування, складеного на 50% з цілісних зерен; на 20-30% з овочів, на 5-10% з бобів і водоростей, на 5-10% — з супів.
Іноді допускається риба з білим м’ясом, така, як камбала і палтус, і рекомендуються фрукти та горіхи.
У число продуктів, яких слід уникати, входять картопля, перець, м’ясопродукти, яйця, міцні напої, пекучі спеції і будь-які очищені, рафіновані або штучно створені продукти.
Чим корисна Макробіотична дієта
Дослідження показали, що впритул, робиться в цій дієті на цільні злаки й овочі й на виключення оброблених продуктів, може мати позитивний вплив на організм.
Захворювання серця. Відрізняється низьким вмістом жиру і високим вмістом складних вуглеводів і клітковини, Макробіотична дієта сприяє здоров’ю серцево-судинної системи.
Рак. Є дані, що Макробіотична дієта може знизити ризик виникнення раку грудей. І дійсно, дієта включає в себе такі продукти, як соя і морські овочі, які містять протиракові з’єднання. Однак застосування макробіотичної дієти для лікування раку залишається спірним.
Були проведені дослідження для визначення впливу макробіотичної дієти на хід розвитку раку. Однак навіть ті, хто підтримує цю дієту і наказує їй виключення консервованих продуктів і насичених жирів, застерігають, що поки немає достовірних свідоцтв того, що будь-яка дієта може вилікувати хворобу.
Застереження дієтологів.
У той час як дієта, яка відрізняється низьким вмістом жиру і високим вмістом вуглеводів, вважається корисною для здоров’я, деякі дієтологи побоюються, що строга Макробіотична дієта недостатньо різноманітна, особливо коли справа стосується дітей та вагітних жінок. Особливо турбує брак у ній заліза, кальцію і деяких вітамінів.
Надмірно ж обмежені її варіанти, які покладаються майже виключно на злакові, можуть виявитися небезпечними внаслідок нестачі білків та інших, необхідних для людського організму корисних речовин.
|