На жаль, сучасний спосіб життя призводить до неправильного харчування, недостатньої рухової активності, частих стресів, все це може стати причиною появи проблем з кишечником. Майже всім нам слід їсти більше продуктів, що містять клітковину. Додавання клітковини — основний принцип дієти при запорах. Таку їжу можна назвати природним проносним. Збільшити прийом клітковини не важко: Їжте більше сирих фруктів і овочів, особливо гороху, бобів і брокколі. А також круп’яних висівок, хліба з цілісного зерна і сухофруктів: ізюм, інжир, чорнослив. Користь полягає в тому, що більшість цих продуктів багаті вітамінами і мінералами, і в них менше калорій, ніж у оброблених продуктах. Для запобігання запорів, якщо немає протипоказань, за добу треба випивати приблизно 1,5-2 літра води і як можна менше їсти продуктів, що містять рафінований цукор. Старе народний засіб для стимуляції діяльності кишечника — випивати по склянці теплої води, змішаної з соком лимона цілого вранці після сну і за 15 хвилин до прийому їжі. Якщо лимона немає, можна просто випити склянку теплої води. Інші засоби, які можуть допомогти впоратися із запором: Продукти, які сприяють спорожнення кишечника: Продукти, які можуть сприяти запорів, це киселі з чорниці, сушена чорниця, міцний чорний чай, какао через присутність в них таніну. А також слизові супи, манна і рисова каші. Якщо у вас часто виникають проблеми із замками, прагніть стежити як реагує ваш організм на той чи інший продукт і відповідно змінюйте свій раціон харчування. Інші рекомендації при запорах: теплі ванни з м’яким масажем живота (через день), Попередження: При спастичних запорах, пов’язаних з підвищеною рухової збудливістю кишечнику, різко обмежують продукти, багаті рослинною клітковиною (припустимо трохи овочів — варених і сирих протертих). |